Helvacıoğlu’ndan Erikli’deki su bağlantı abonelikleri ile ilgili hatırlatmalar

Mücavir alan deyip kenara bırakmadık,

sahip çıktık, en büyük yatırımı yaptık

– Erikli Sahilimizdeki vatandaşlarımızın ödemeleri Keşan Belediyesi’nin planlamaları için çok önemli. Eğer bugünlerde Erikli sakinlerimiz ödemelerini gelip yapmazlarsa yazın suya ulaşma konusunda ciddi sıkıntı yaşayabilirler.

– Erikli’deki projemizin maliyetinin yarısı Erikli halkından ödeniyor geri kalan kısmı ise Keşan Belediyesi sübvanse ediyor.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, 29 Mart 2022 Salı günü düzenlediği basın toplantısı ile Erikli Sahili’ndeki su abone bağlantı bedelleri ve projede gelinen son durum hakkında bilgilendirme yaptı.

Keşan Belediye Başkan Yardımcıları; Yakup Balcı, Bülent Günsal, Ali Ünal, Su Kanalizasyon Müdürü Bedri Kara’nın katıldığı basın toplantısı, makam odasında gerçekleştirildi ve saat 12.00’de başladı.

Erikli Sahili’nde 31 Mart 2022 itibarıyla fiyat tarifesi değişeceğinin altını çizen Belediye Başkanı Helvacıoğlu, “1 Nisan 2022 tarihi itibarıyla abone olan kullanıcılarımızın bağlantıları yapılmaya başlanacak. Erikli sakinlerimizin mağdur olmamaları için bir an önce aboneliklerini yapmalarını rica ediyoruz.” dedi.

Mustafa Helvacıoğlu, Erikli ve Keşan tarihinin en büyük yatırımını nihayetine erdirdiklerinin altını çizerek şunları söyledi: “Yıllardır bekleyen bir sorun çözüme, Eriklimiz de suya kavuştu. Bu projenin, Erikli için bir kalemde yapılmış en büyük yatırım olduğunun altını çizmek istiyorum. Keşan ve mücavir alanlarımızın geleceğini düşünerek yaptığımız en önemli çalışmalardan biri…  Bu kadar önemli bir projenin 6 ay gibi kısa bir sürede %80 seviyesine gelmesi çok önemli. Bu konuda hiç mütevazi olmayacağım; bu Keşan Belediyesi ve ekibinin büyük başarısı ile gerçekleşti. Bu önemli yatırım projesi ile; su hatları yenilendi ve altyapıda kapsamlı bir dönüşüm yaşandı. Bu anlamda sizlerin de bildiği gibi Meclisimiz tarafından, Erikli’de içme ve kullanma suyu hizmetlerinden faydalanacak olan konut, inşaat ve iş yerleri için su aboneliği bağlantı bedelleri belirlenmişti. Abonelik bedelleri ve ödeme şekli ile ilgili sizleri tekrar bilgilendirmek istedik.”

Suyun kıymetinin önümüzdeki yıllarda kıymetinin çok daha iyi anlaşılacağının altını çizen Helvacıoğlu, şöyle devam etti: “Erikli sakinlerimizin suyun kıymetini çok iyi bildiğinden hiç şüphemiz yok. Diş fırçalamaya su bulamazken şimdi bu yaz içilebilir nitelikte suya kavuşacak Erikli inşallah. Dönemimizde en büyük yatırımı 58 milyon TL ile Erikli’ye yaptık. Eğer bu proje şimdi yapılmış olsaydı 2,5 kat daha fazla maliyet oluşurdu. Bunu yapmamız belki de mümkün olmazdı, sıkıntı yaşardık. İyi ki yapmışız. İyi ki Erikli sakinleri bize güvenmişler. Erikli’de yaklaşık 2 bin 500 su abonesi olundu. 31 Mart’a kadar peşin ödemeler artık bitiyor. 6625 TL olan bedel süresi Perşembe günü sona eriyor. Bu tarihten sonra peşin ödeme olmuyor. 8932 TL’lik bedel tarifesi uygulamasına geçiliyor. Bu da 3 eşit taksitte; 2022-2023 ve 2024 yıllarında eşit olarak ödenecek. Eski şebekeden su vermeyi bitirip yeni şebekeden su vermeye başlayacağız. Abone olanlar su alacaklar. Erikli’de yollarda su çalışması nedeniyle bozulmalar var. Ancak amacımız hizmet üretmek. Sonrasında yolları elbette yapacağız.”

Erikli’deki sakinlerin yürütülen çalışmalardan memnuniyetlerinin kendilerini de çok mutlu ettiğini ifade eden Mustafa Helvacıoğlu, “Erikli’deki projemizin maliyetinin yarısı Erikli halkından ödeniyor geri kalan kısmı ise Keşan Belediyesi sübvanse ediyor. Keşan Belediyesi olarak Erikli halkına büyük destek verdik. Mücavir alan deyip kenara bırakmadık, sahip çıktık, en büyük yatırımı yaptık. Erikli’ye elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz. Yollar da yapılacak ama bu sene değil. Bu sene sadece iyileştirmeler olacak. Eğer bugünlerde Erikli sakinlerimiz ödemelerini gelip yaptırmazlarsa yazın suya ulaşma konusunda ciddi sıkıntı yaşayabilir. Vatandaşlarımızın ödemeleri, bizim planlama yapmamız açısından çok önemli.”  

Daha sonra söz alan Su Kanalizasyon Müdürü Bedri Kara da Erikli’deki işin son sürecine yaklaştıklarını ve geçici kabul heyetinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, şunları kaydetti: “1 Nisan gibi abonelikleri için gerekli işlemleri tamamlayanların abone bağlantılarına başlamayı ve Mayıs ayı gibi de bitirmeyi planlıyoruz. Eski şebeke artık tarih oluyor. 33 km’lik ana şebeke hattı çektik ve bitti. Mayıs haziran gibi işlemlerini yapmayı düşünenler varsa bağlantıların yapılmasına sıkışıklık yaşanabilir bu da sularının bağlanmasının gecikmesine neden olabilir.”

Basın açıklamasının devamında söz alan Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı da akıllı sayaçlarla ilgili bilgi verdi.

Balcı, “Şu an Erikli’de suyun beher m3 fiyatı 30 m3’e kadar 38.40 TL, 30 ile 60 m3 arası 11.40 TL,  60 m3’ün üstü ise 14.40 TL. Akıllı sayaca geçildiğinde kademeli sistemden vazgeçiliyor ve direkt olarak %30 indirim alıyor. Suyun beher m3’ü 5.80 TL’ye düşüyor. Akıllı sayaca geçenler ciddi bir avantaj sağlamış oluyor. Akıllı sayaç indiriminden faydalanmak için sayaçların Keşan’daki firmalardan alınması çok önemli, çünkü indirimler Keşan’daki sayaçlara tanımlandı.” dedi.  

Balcı’nın ardından Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ünal söz aldı ve Erikli Sahili’ndeki su çalışmalarında bozulan yollar ve yürütülecek çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Ünal, “Yollarımızda bozulma var, bu yaz bu yollarda iyileştirmeler, tamir ve onarımlar yapılacak. Projedeki metraj çok yüksek miktarda. Abone bağlantılarının bitmesinin hemen ardından yol çalışmalarımıza başlayacağız.”

Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularına geçildi.

Helvacıoğlu, Erikli’deki ulaşılan su abonesi sayısından memnuniyeti ile konu hakkında açılan davalarla ilgili yöneltilen soruya şu yanıtı verdi: “Mücavir alana hizmet götürüyoruz. Dava sonucuna göre hareket edeceğiz. Akıllı sayaç kullanımını teşvik etmemiz lazım. Ayrıca bu sayaca tamamen geçildiğinde okumaların hepsi otomatik yapılabilecek. Geleceğe şimdiden yatırım yapmalıyız. Enerji ve su tasarrufu yapmalıyız. Kumdere’de ve Kocaali’de yer altı suyunu kullanıyoruz. Barajda su seviyesi az. Suyumuzu korumalı ve değerini bilmeliyiz. Erikli’de imara yeni açılan yerlere de yapılaşma olursa bu alandan yeni su abone bağlantı ücreti olan 9125 TL ücret alınacak. ‘Belediyeden su almayacağım, kuyumuz var, tankerle su taşıyacağız.’ diyenlere de saygımız var. Zorla kimseye su vermiyoruz. Mahkeme durdurma kararı verirse B planımız var.” 

Mustafa Helvacıoğlu, Erikli’deki pazaryeri kurulumunda gelinen son durum hakkında yöneltilen soruya da şu yanıtı verdi: “Erikli’deki pazaryerinin projesini çizdik. Esnafımıza sunduk. Esnafımızla çok güzel bir proje hazırladık. 58 adet iş yeri var. Lunaparkın kurulduğu alana yapılacak. Yeni işletme yok. Mevcutları ve yanan alandaki esnafımızı oraya alıyoruz. Türkiye’de olmayan bir projeyi daha birlikte hayata geçireceğiz. Kooperatif kurarak yapacağız. Projeyi bu yıl erteledik. Erikli imar alanları sorunu da yaz sezonunda bakanlığın onayı ile sona erecek. 100 dönümlük alanda yaklaşık 600 hanelik bir konut alanı kazandırıyoruz. Su problemini çözdük, arıtma çözülecek, yolları da su bağlantıları bitince yapacağız. Saros Körfezi için tek alan yönetimi olmalı. Saros Körfezi’nin bir yönetimi olmalı. Bunu destekliyoruz ve yardımcı da oluruz. Ya da mücavir alanlara destekler artırılmalı. Çamlıca ve Mecidiye keşke kapanmasaydı.”

Related posts

Leave a Comment