Ergene İlçesi’nin Yulaflı Mahallesinde Tarım arazilerinin kanunlara aykırı olarak beton direklerle bölünmesi ve bu bölümlere yapılan ruhsatsız yapılar Yulaflıda tarımı tehdit ediyor.
ENCÜMEN KARARLARI “YOK” HÜKMÜNDE Mİ?
Yulaflı Mahallesinde çiftçilik yaparak geçimlerini idame ettiren yurttaşlar tarlaların beton direklerle bölünmesinden ve ruhsatsız yapıların varlığından şikâyetçi. Çiftçilerin ifadesine göre; Ergene Belediyesi’nin şikâyetlere sağır olduğu, tarım arazilerinin verimli kullanılmasına engel olan bu duruma karşı her hangi bir önlem alınmadığı gibi yapılanlara da sessiz kalındığını ifade ediyorlar.
Devletin tarım arazilerinin yapısının korunmasına yönelik çabasının belediye tarafından desteklenmediğini söyleyen mahalle sakinleri, “2015 ve 2019 yıllarında yerel seçimlerinde bizler, Ergene’yi CHP’si Belediye Başkan adayı Rasim Yüksel’e, adaleti gözetsin, ruhsatsız yapı yapanla ruhsatlı yapı yapan arasındaki hukuku korusun diye emanet ettik. Emaneti layıkıyla korumak Rasim Yüksel’in en başta gelen görevi olmasına rağmen gelinen nokta emanete ihanet noktasıdır. Belediye Encümenliğinin aldığı kararlar neden uygulanmıyor? Rasim Başkanı alınmış encümen kararlarını ivedilikle uygulamaya davet ediyoruz.” diyerek Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel’e tepkilerini dile getirerek yıkım kararı alınan ruhsatsız yapıların yıkımı için göreve davet ettiler.
KANUN NE DİYOR?
Tarımsal arazilerin yüzölçümünün satış, miras ve benzeri yollarla küçülmesi, söz konusu arazilerden elde edilen verimi düşüren sebeplerin başında gelmektedir. 3 Temmuz 2005 tarihli, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu (TKAKK) yürürlüğe konulmuş, kanunun konuya ilişkin temel hüküm niteliğindeki 8. maddesi, 31 Ocak 2007 tarihli, 5578 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la önemli ölçüde değiştirilmiştir. Söz konusu değişiklikle, tarım arazilerinin sınıflarına göre asgari parsel büyüklükleri hektar olarak belirlenmiş ve kanunda belirtilen istisnalar haricinde tarım arazilerinin, herhangi bir yolla, daha küçük parseller oluşturacak şekilde bölünemeyeceği öngörülmüş; zamanla küçülerek belirlenen asgarî büyüklüklere ulaşan tarım arazilerinin hukuken bölünemez eşya niteliği kazanmış olacağı vurgulanmıştır. 30 Nisan 2014 tarihli, 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la içerik ve yöntem bakımından daha farklı tedbirler öngörülmüştür.
Yasal süresi dolduğu halde uygulanmayan yıkım kararları hak ve hukuk gaspına göz yummak, örtülü de olsa bu kabahate iştirak etmek anlamına gelir.
5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu 1.maddesine göre; ‘Bu kanunun amacı; toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımını sağlayacak usul ve esasları belirlemektir.’
Tarımsal amaçlı arazi kullanım plan ve projeleri bireylerin değil toplumun menfaati için oluşturulmaktadır. Tarımın önemi ve tarım arazilerinin her santimetrekaresinin dahi ne kadar kıymetli olduğu Covid-19 salgınıyla bir kez daha gün yüzüne çıktı. Fakat Ergene Belediyesi bu önemin farkında olmamalı ki; Yulaflı Mahallesinde hisseli tarlaların beton direklerle bölünmesine ve bu tarlalara yapılan ruhsatsız yapılara göz yumuyor. 3194 Sayılı İmar Kanununa ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa aykırılık içeren bu uygulamalar Ergene Belediye Encümenliğinin, İmar Kanununun 18. ve 42. Maddeleri uyarınca yaptığı incelemelerde bu tür uygulamaların tespit edildiği parseller için para cezası ve ruhsatsız yapılar için yıkım kararı bulunmaktadır. Yasal süresi dolduğu halde uygulanmayan yıkım kararları hak ve hukuk gaspına göz yummak, örtülü de olsa bu kabahate iştirak etmek anlamına gelir.
YULAFLI’DA TARIM ARAZİLERİNİN KANUNA AYKIRI BETON DİREKLERLE BÖLÜNEREK AMACI DIŞINDA KULLANILMASINA VE YAPILAN RUHSATSIZ YAPILARA GÖZ YUMULMASI SADECE YULAFLI’NIN DEĞİL TÜM ERGENELİLERİN HAKKININ VE HUKUKUNUN GASPI DEMEKTİR.