GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE VELİMEŞE” KİTABI SATIŞA ÇIKTI

İlçemiz Velimeşe Mahallesinde yaşayan ve yerel tarih çalışmalarıyla isminden söz ettiren Zeki GÜLER’İN kurucusu olduğu facebook grubuyla aynı adı taşıyan “Geçmişten Günümüze Velimeşe” adlı kitabı geçtiğimiz günlerde satışa çıktı. Kitabında Velimeşe özelinde Trakya’yı anlatan GÜLER, günlük yaşamın öğelerini nesiller arasında aktararak yaşatmayı amaçlıyor. Zeki Güler, kitabın hikâyesini şöyle anlatıyor;

“Tarihe olan ilgim küçük yaşlarda başlamıştı. Çanakkale gazisi rahmetli dedemin anlattığı Çanakkale hatıraları bana masal gibi geliyor ve kendisini can kulağıyla dinliyordum. Bunlar bendeki tarih merakını ateşleyen ilk kıvılcımlardı. Sonraki yıllarda özellikle yerel anlamda geçmişle ilgili anlatılan olayları, hikâyeleri merakla dinlemeye devam ettim. 2000 yılından sonra ise bu işi daha planlı ve bilinçli yapmaya başladım. Artık nerede bir yaşlı görsem hemen konuyu eskiye getiriyordum. Bu anlamda yaşlıların kendini ifade etme ve konuşma ihtiyacı çok işime yaramıştı. Kısacası edindiğim bilgilerin çoğunun kaynağı bu yaşlı insanlardı ve bu kitabın ortaya çıkmasında onların büyük katkısı bulunmaktadır. Hatta katkıdan öte hakları var ve umarım bana haklarını helal ederler. Aşağıda isimlerini sıraladığım bu kişilere çok teşekkür ediyor, vefat edenlere rahmet diliyor, hepsini saygı ve minnetle anıyorum.

Bana, bu kitabı yazmaya niçin gerek duydun diye sorsalardı: “tarihi herkese sevdirmek ve yakın çevremden başlayarak insanlarda bir tarih bilinci oluşturmak” diye cevap verirdim. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Tarihini bilmeyen bir millet, yok olmaya mahkûmdur”, Norman Cousins’un “Tarih, muazzam bir erken uyarı sistemidir”, Kierkegaard’ın “Hayat ileriye doğru yaşanır ancak geriye bakarak anlaşılır” sözleri, tarih bilincinin önemini anlatan muhteşem tespitlerdir. Daha emin ve sağlıklı bir gelecek için matematik ve fenne ihtiyacımız olduğu kadar tarih bilimine de ihtiyacımız var. Çünkü ülkemizi sonsuza dek yaşatacak kodların tarihte yazılı olduğunu biliyorum. Bu kodları çözüp geleceğe taşımak için mutlaka tarih bilinci gelişmiş bireylere ihtiyaç olduğunu da biliyorum. Tarih bilinci oluşturma çabaları en yakından başlamalı. Birey, önce ailesinin tarihini öğrenmeli, ardından yaşadığı köyün ya da kasabanın, daha sonra yaşadığı bölgenin tarihini öğrenmeli. Bir çocuk aile kökleriyle ilgili mutlaka bilgi sahibi olmalı. Dedelerinin, koca dedelerinin isimlerini, mesleklerini, göç ettilerse nereden ve nasıl geldiklerini mutlaka bilmeli. Her ailenin geçmişten gelen bir hikâyesi vardır ve bu hikâye çocuklara mutlaka anlatılmalıdır…”

Press Dionysus yayınlarından çıkan kitap, Trakya’yı bir nebze olsun anlamak isteyenler için bir sözlük olma özelliğini de taşıyor. Zira eskiden bugüne birçok günlük yaşam öğesinin Ne olduğu? Neyi ifade ettiği? Hangi durumlarda kullanıldığı? detaylıca anlatılıyor. Bu arada bu samimi eseri www.kitapyurdu.com internet sitesinden satın alabilirsiniz.

Related posts

Leave a Comment